Khamis, 27 September 2012

Belajar Tentang Istilah Asas Trading Saham dan Prosedur JualBeli Saham Di Malaysia



AKAUN CDS


Akaun yang didaftarkan dengan BURSA MALAYSIA, di mana semua saham yang anda miliki akan direkod dan disimpan dalam akaun ini. Harga pendaftaran akaun CDS adalah sebanyak RM10 . Anda akan diberikan nombor CDS yang diikuti dengan kod broker - kod cawangan - kod individu contohnya:

056-011-xxxxxxxx (056 ialah kod OSK Investment Bank) (011 - kod cawangan) - xxx (kod individu

TRADING AKAUN

Trading akaun pula adalah akaun yang anda buka dengan broker saham anda bertujuan untuk melakukan dagangan iaitu untuk membeli dan menjual saham. Akaun ini dikaitkan dengan akaun CDS anda. Semua transaksi yang berlaku serta wang yang anda masukkan akan direkod dan disimpan dalam akaun ini. Segala kerugian dan keuntungan juga akan direkodkan dalam akaun ini.

Anda boleh membuka akaun CDS tanpa membuka akaun trading, tetapi anda tidak akan dapat melakukan jualbeli saham. Sebaliknya, anda tidak boleh membuka akaun trading jika anda tidak mempunyai akaun CDS. Dengan kata mudah, akaun trading adalah akaun perantaraan yang dikendalikan oleh pihak broker saham antara anda dan pihak Bursa.

Apabila akaun CDS anda dan akaun trading dibuka, anda boleh memulakan trading. Pengaktifan tidak diperlukan melainkan jika akaun CDS anda tidak aktif untuk tempoh lebih dari 3 tahun. Kebiasaanya, pembukaan akaun boleh dilakukan biasanya dalam hari yang sama, jika tidak, selewat-lewatnya pada hari bekerja yang berikutnya.  

JUALBELI SAHAM

Pada hari pembelian, dalam dunia saham, ianya dipanggil sebagai hari-T atau "T-day. Selepas anda membeli mana-mana kaunter saham. Anda akan diberi tempoh selama 3 hari untuk membuat pembayaran / penyelesaian (sama ada untuk mengambil saham anda atau tidak), Pembayaran adalah selewat-lewatnya pada T +3 pukul 12:30 tengahari. Saham anda akan dihantar ke akaun CDS anda pada T +3 09:00 pagi. 


PEMBAYARAN 

Pembayaran boleh dibuat menggunakan cek, TT atau wang tunai.

Cek

Ingat cek hanya dibuat kena dibayar kepada broker sahaja. JANGAN MEMBUAT PEMBAYARAN CEK ATAS NAMA remisier / DEALER ANDA!

Terdapat banyak kes penipuan yang telah terjadi mengenai isu ini. Pihak broker saham telah memberitahu dengan jelas bahawa semua cek mesti dibuat dan dibayar kepada bank broker saham SAHAJA!

Online Fund Transfer atau TT (Telegraphic Transfer) 

Anda memerlukan nombor akaun bank. Selepas anda melakukan transaksi secara Online Fund Transfer atau TT, hubungi remisier anda untuk memaklumkan kepada mereka tentang maklumat pembayaran anda tersebut. Anda mungkin perlu hantar bukti pembayaran secara faks / email sebagai bukti sokongan kepada remiser anda (jika perlu).

Remisier anda kemudian akan memaklumkan department credit control untuk mengkreditkan jumlah bayaran tersebut ke dalam akaun anda.

Tunai

Anda boleh melakukannya over-the-kaunter atau memberikan sejumlah wang tunai di pejabat broker anda. Sesetengah remisier atau dealer juga kadang-kadang menyediakan perkhidmatan atau servis memungut bayaran bagi pihak anda.  

JUALAN 

Jika anda merasakan bahawa anda sudah berpuas hati dengan kadar keuntungan yang anda perolehi sebelum tarikh penyelesaian atau pada (T+3), anda boleh menjual saham anda dengan serta-merta.

Terdapat 2 kaedah pembayaran kepada para pelabur iaitu dengan memasukkan hasil jualan tersebut ke dalam akaun trust anda yang disimpan bersama broker saham, atau dengan mengeluarkan cek dan meminta mereka membuat 'cheque deposit' ke dalam akaun bank pilihan anda. Anda juga mungkin perlu memberitahu remisier/ dealer anda tentang kaedah pembayaran yang anda lebih suka.

JUALAN SECARA PAKSA (FORCE SELLING)

Jika anda tidak membuat penyelesaian dan pembayaran pada T +3, broker mempunyai hak untuk menjual saham anda pada T+4. Hasil keuntungan daripada 'kontra' itu akan diserap oleh anda, begitu juga sebarang kerugian akan ditanggung oleh diri anda sendiri.




CARA DAGANGAN SAHAM

Terdapat 3 cara melabur atau perdagangan dalam perdagangan saham: 

1 - Pick-up / Hold (Biasa)

Anda perlu membuat keputusan sama ada untuk 'mengambil' atau tidak saham yang anda beli  tidak lewat daripada T +3, yang juga merupakan hari penyelesaian (due day). Biasanya peniaga akan mengingatkan anda dan bertanya sama ada anda mahu 'mengambil' atau tidak saham anda.

Jika anda membuat keputusan untuk 'mengambil', ia bermakna anda perlu membayar nilai kontrak saham yang anda beli pada hari-T dulu. Saham yang telah 'diambil' dan dibayar adalah terpulang kepada anda untuk menyimpan selama mana.

Selagi syarikat itu tidak dibuang atau di delisted dari Bursa, (tertakluk kepada pengumuman Bursa), maka anda boleh menjual saham tersbut pada bila-bila masa di masa hadapan.

 2 - Contra

Prosedur membeli saham adalah sama seperti di atas . Bermakna, anda membeli saham pada hari-T. Perbezaan antara kes di atas, anda membeli saham pada T-hari dan anda membuat keputusan tidak 'mengambil' pada T+3 dan menjual selewat-lewatnya pada T+4.

Masa untuk menjual bermula dari hari-T (T-day) sehingga T+4. Pada masa ini, jika terdapat mana-mana peningkatan dalam harga saham anda semasa anda jual saham tersebut, anda akan menerima apa yang dipanggil sebagai 'keuntungan kontra' atau 'contra gain'. Atau sebaliknya, anda perlu membayar untuk 'kerugian kontra' atau 'contra loss' kepada broker anda.

Dalam erti kata yang mudah, anda bermain dalam jangka pendek dan anda tidak perlu membayar nilai kontrak saham, hanya perlu membayar bagi kerugian kontra (jika ada ) atau anda akan menerima 'keuntungan kontra' jika anda mendapat keuntungan.

3-Intraday 

Intraday mempunyai banyak persamaan sama seperti kontra, iaitu anda tidak perlu untuk membayar nilai kontrak saham dan hanya perlu mendapat keuntungan atau membayar kerugian kontra (jika rugi). Hanya perbezaan tunggal adalah mengenai tempoh saham (tarikh membeli dan menjual), dilakukan pada hari yang sama dalam waktu pasaran dibuka.

Walau bagaimanapun, anda akan menikmati keuntungan yang lebih baik kerana perdagangan intraday akan mengurangkan kos brokerage fees anda berbanding dengan dua yang lain.

22 ulasan:

  1. wah,very details! sesiape je boleh buke cds akaun..? even student?

    BalasPadam
  2. Boleh..xde masalah..min age 18 thn..

    BalasPadam
  3. Camner cara nak apply akaun future market?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam tuan rizal, akaun future boleh dibuka di mana2 investment bank or stockbroking. tetapi kena letak min deposit sebelum trade. boleh tanye dealer atau officer d bahagian futures tu nanti. maaf, saya kurang arif tentang futures trading.

      Padam
  4. A.skum..nk tnya satu sy nk tnya satu soalan
    Klau kita beli hari ni,perlu ke kita bayar slalu saham yg kte beli tu?contoh..
    Sy open buy hari ni,pastu saya biar je smpai market close...saham yg kte beli td expired date kan?so kalau expired,pastu kte kena parking lagi lagi ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam amri, kena bayar ke tak bergantung kepada jenis akaun yg dibuka. kalau buka akaun cash trading, syarat untuk belian mesti letak dulu amount yg kita nak trade sebelum boleh procced buy dekat market. bagi akaun contra pula, bayaran mesti dibuat pada T3.

      Secarw generalnya, order hanya akan bertahan selama satu hari. Tetapi ade sebahagian broker contohnya maybank, ada menyediakan facility good till date, yang mana order tu akan automatik di 'queue' kan semula jika order dalam sehari tu tidak done atau match. Senang cerita, dia akan automatik parking until order match. Boleh set berapa lama nak parking..up to 1 month half. Harap maklum. :-)

      Padam
  5. Info yg berguna! TQ

    http://sahaminvestment.com

    BalasPadam
  6. A,skum nak tanya pasal T3 N T4 ni ?? saya ni sgt baru dlm pelaburan saham , buka akaun cds pun ikut internet jak. lepas buka akaun saya cuba utk beli saham, jadi saya beli la saham MNC dgn harga 0.295 lot saya test beli 10 lot je, sy ingat lepas beli nak biar je , tarikh dari saya beli dah dua minggu .last2 dtg email



    IMPORTANT NOTICE -Please ensure that all your purchase positions are paid or settled by T+3 day, failing which your purchase positions will be closed-off and you shall be liable for all losses and expenses incurred from the selling out exercise. CIMB Investment Bank Berhad shall institute a selling-out on T+4 day.

    balance dah potong 700 , saya suda sell balik , saya nak tau adkah bank akan buat pemotongan lagi??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam tuan jack, secara defaultnya, sebarang pembelian saham akan due pada t3.. oleh yg demikian, jika pembayaran tak dibuat, maka saham tersebut akan masuk force sell hari t4. Segala perbezaan samada untung atau rugi akan dikreditkan semula ke dalam akaun trust tuan. Sebaliknya, jika tuan tidak menjelaskan pembayaran tersebut, pihak stockbroking diberi kebenaran oleh pihak BURSA untuk deduct balance amount dalam akaun trust tuan.

      Macam kes tuan di atas, pihak bank dah tolak rm700, so kalau xsalah, amount kerugian dari jualbeli saham tu dah pun cover. Tapi lebih baik kalau tuan call sendiri pihak stockbroking untuk double confirm. Wallahualam.

      Padam
  7. salam tuan...macam mana kita nak transfer duit dari trading akaun maybank ke akaun simpanan tetap maybank secara online?...sy hanya dpt transfer duit dari akaun simpanan tetap ke trading akaun shj..kt web maybank2u hnya di paparkan satu akaun shj iaitu akaun simpanan tetap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan, untuk tujuan withdrawal fund, tuan kena hubungi dealer tuan untuk lakukan pengeluaran. Transfer in memg boleh dilakukan guna maybank2u, tapi transfer out hendaklah melalui dealer tuan sebb fund tu berada dalam pool account maybank.investment. Sebab tu tak boleh withdraw pakai maybank2u.

      Padam
  8. as salam .. sy nak tye baru-baru ni saya ada cek dkt acc ada duit masuk dlm 6++..tengok dkat tansfer history duit masuk tu atas TT online .. TT Online tu apa yer? maaf bertanya .. n untuk transfer sya tak pernah daftar tp sy buka mybank2u saya ada app untuk transfer .. selalu nye kalau saya klik "tansfer" tade transaksi yg bole buat..mohon bantuan ,, takut acc kne hack .. :)

    BalasPadam
  9. Salam bos. Kalau nak main intraday trading apa yang sy perlu kuasai

    BalasPadam
  10. salam tuan...macam mana kita nak transfer duit dari saving account maybank ke trading account etap maybank secara online?

    BalasPadam
  11. salam tuan...macam mana kita nak transfer duit dari saving account maybank ke trading account etap maybank secara online?

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum tuan...saya nk bertanya bila kita dh bukak cds akaun boleh kita beli saham luar negara?maaf sy xpandai..

    BalasPadam
  13. Salam tuan...ape maksud trust akaun dlm cds?

    BalasPadam
  14. Salam....sy nk tanya...sy da buat cds akaun dkt public bank n sy da pn beli draff bank utk pembelian unit saham syarikat.....brapa lama masa yg di ambil utk duit pembelian saham tu masuk dlm cds akaun sy ye???? maaf baru sgt dlm bidang ni.

    BalasPadam
  15. Aslmkum tuan, cmne nk kekal kn unit yg kita beli..Camne plak dgn T3.. T4..tuu..ia autoforce bila T4 dan jualkn saham unit kita kn.. Sorry, msh baru lg dlm saham nie... Kalo tuan ada watsup grp psal saham..boleh bg watsup link invitation..tq

    BalasPadam
  16. assalamualaikm...nak tanya, untuk jual atau beli saham, kena ada orang nak beli atau jual pada harga yang ditawarkan. contoh, say nak beli pada harga a, saya kena pastikan ada orang yang nak jual pada harga a untuk saham tu. Minta tolong tuan beri penjelasan.

    BalasPadam
  17. assalamualaikum tuan.....saya masih baru dalam saham ni,apa makna (DAY ,FAK,FOK,GTD )dalam colum Validity dan saya harus memilih yg mana?

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum Tuan..Saya baru belajar tentang saham.. Arini saya baru pertama kali beli saham.. Cuma nak tanya.. Kenapa belum ada potongan Dr akaun tetap saya utk nilai saham yang saya beli tu.. Terima kasih.

    BalasPadam